ПИЛЕ "КАЧАТОРЕ" (Cacciatore) спагети и доматен сос


 Да си призная, все още не съм посетила Италия, но това не ме спира силно да се интересувам от италианската кухня. Определено е на първо място в предпочитанията ми, затова не мога да си простя, че все още не съм била там....в страната на вкусовете и малките радости - великолепната Италия. 

Рецептата, която ще споделя е за любимите ми спагети с пиле - Пиле Качаторе. Думата "качаторе" на италиански език означава ловец. Традиционно, ястието се приготвя със заешко или пилешки гърди, като аз му добавих и сварени алденте пълнозърнести спагети.
Вкусовете се съчетават в хармония, леко пикантно и много питателно ястие, достатъчно да задоволи глада на четири членно семейство.

Използвам тези продукти:

4 бр. обезкостени пилешки бутчета без кожа
зехтин
125г. гъби кладници
125г. кафяви печурки
4 ленти пушен бекон Панчета
2-3 стръка пресен розмарин
2 филета аншоа
2 червени пиперки (мариновани)
1 шепа черни маслини с костилките
2 скилидки чесън
1 прясна червена люта чушка
60 мл. вино Кианти
700 мл. доматен сос за паста болонезе
1 връзка пресен босилек
320г. пълнозърнести спагети
30г. пармезан

Нарязвам пилешкото месо на кубчета по 1 см, слагам ги в големия тиган с 2 с.л. зехтин, щипка сол и черен пипер. Нарязвам гъбите на едро, а бекона - на тънки ивички и ги слагам в тигана заедно с листата розмарин, аншоата и накълцаните пиперки. Натискам маслините с длан, за да извадя костилките, добавям ги в тигана и увеличавам котлона, като разбъркавам постоянно, докато съставките се запържат до златисто.
Слагам спагетите  в голямата тенджера, заливам ги с гореща подсолена вода и варя според указанията на опаковката. Смачквам скилидките чесън в преса и ги пускам в тигана с пилешкото. Накълцвам на ситно лютата чушка и я добавям, наливам виното и доматения сок, и подправям на вкус. Накъсвам в соса  повечето листа на босилека и разбърквам.
На ситно ренде настъргвам пармезана. Отцеждам пастата, като запазвам 1 чаша от водата, за да разредя малко соса, ако се наложи. Прехвърлям спагетите в голяма чиния и ги заливам със соса. Поръсвам с останалите листа от босилека и настъргания пармезан.

Ще ви стане любимо!!!

Ако тази рецепта ви е харесала може да я споделите с приятели :)



Коментари