ХУМУС С АВОКАДО И ГРАХ



Едно от любимите ми "модерни" неща за хапване е хумусът. Тази арбска разядка, която стана доста популярна и в България е предпочитана за част от менютата на много известни ресторатни, както и в много от спотовете за бързо хранене.


Правя хумус от близо 5 години и вече съм подбрала до пълна прецизност основните съставки, които използвам, за да бъде той много вкусен, плътен и питателен.

Според мен най-важната съставка за перфектен резултат е таханът. Преди избирах сусамов пълнозърнест, а сега го правя само и единствено с тахан от кашу - вкусът е много по-плътен и липсва тази горчива нотка, която придава сусамовият.

Изпитано местенце, от което можете да се сдобиете с качествен тахан в различни видове и разфасовки е https://tahini.bg/


Днес реших да разнообразя и да направя хумус с авокадо и грах, 
а ето и съставките:

- 2 бр. авокадо
- 50гр. бланширан грах
- 200гр. нахут
- 50 мл. зехтин
- сокът от половин лимон
- 2 скилидки чесън
- шепа листа от пресен босилек
- 2 лъжици тахан от кашу
- щипка кимьон
- сол и черен пипер на вкус


Слагате всичко в блендера или пасирайте с пасатор, докато получите гладка хомогенна смес

Изсипете го в подходящ дълбок съд, залейте с маслиново олио и добавете ядки по желание.
Може да го хапвате намазан на филийка от любимия ви хляб или да нарежете дебели ивици морков и целина, като потапяте всяко парченце във вълшебно вкусната смес.

Ако тази рецепта ви е харесала може да я споделите с приятели :)











Коментари