СРЕДИЗЕМНОМОРСКО РИЗОТО


 За мен истинското ризото трябва да бъде кремообразно и богато на аромати. Това традиционно италианско ястие позволява да се експериментира с вкусовете, но най - разпространените са ризото с манатарки, ризото със спанак, ризото с морски дарове и ризото със зеленчуци. 

Не разбирам хората, за които всяко ястие с ориз се нарича "ризото", може би за да бъдат оригинални, или поради някаква друга безумна причина. Истинското ризото се прави най - често с ориз арборио, или друг вид ориз, който да е кръгъл и бисерен, да става пухкав, но в никакъв случай на каша, добавя се бульон, който е препоръчително да сте си направили вие - не сух от пакетче.

Оризът не трябва да се мие. Така ще запази в пълно количество скорбялата си, на която се дължи характерната кремообразна структура на ризото. Добавяйте бульона постепенно, когато предишното количество бъде поето от ориза, течността задължително трябва да бъде топла. За да бъде по-вкусно, се сервира веднага, по възможност в затоплена чиния.

Моето ризото е със скариди, за целта си направих бульон от главите на малките мустачести ракообразни, добавих една глава червен лук, един морков, два стръка целина, магданоз, прясна мащерка, малко зехтин и подправки, нарязах всичко на едро и го сложих да се вари. 


Ризото е много лесно за приготвяне ястие, затова присъства масово в менютата по ресторантите, самите съставки определят колко класно ще бъде то.

Ето как приготвих моето средиземноморско ризото със скариди:

Необходими са ви:

1 и 1/2 ч.ч. ориз арборио
2 стръка зелен лук
1 глава червен лук
2 скилидки чесън
1 морков
2 стръка селъри
2 стръка пресен босилек
зехтин около 2 с.л.
300 гр. почистени скариди
150 мл. сухо бяло вино
100 мл. сметана за готвене
зест от кората на един лимон
масло
пармезан
сол и черен пипер
рибен бульон

Предварително запържете няколко броя скариди в малко зехтин и чесън на прах, които ще използвате по-късно за декорация. 
Сотирайте нарязаните на много ситно чесън, зелен и червен лук, добавете моркова и селърито, също нарязани на ситно, добавете нарязания пресен босилек, поръсете със сол и черен пипер и запържете около 4 минути. Добавете ориза и го запържете за 2 минути при непрекъснато разбъркване. Добавете бялото вино, разбъркайте и изчакайте да се изпари. След това започнете да добавяте към ориза вече прецедения топъл бульон, черпак по черпак, като изчаквате течността да се поеме от ориза. Не забравяйте, че трябва да бъркате постоянно, тъй като бульона се поема сравнително бързо. Аз лично добавям от бульона, докато ориза стане почти готов, като не спирам да опитвам зрънце по зрънце. 
След като имате добре сварен ориз добавете зест от кората на предварително измит и подсушен лимон. Добавете и почистените скариди, разбъркайте и гответе до готовност на скаридите, след което добавете и сметаната, така ризотото ви ще стане по - кремообразно
Дръпнете от огъня, добавете бучка студено масло и настърган пармезан, овкусете със сол и черен пипер и разбъркайте. Оставете да си почине.

Сервирам го във форма, като отгоре добавям няколко скаридки и листенца пресен босилек.

Ако тази рецепта ви е харесала може да я споделите с приятели :)

Коментари